Wednesday 31 July 2013

"Jane Eyre" - Charlotte Bronte


 "Jane Eyre" scrisa de una dintre surorile Bronte este povestea unei fete din Anglia care inca de mica realizeaza ca viata nu este presarata cu petale de trandafir. Fiind orfana inca din copilarile, Jane Eyre este crescuta de matusa ei, doamna Reed , insa nu are o relatie prea buna cu verisorii ei, gasindu-si deseori fericirea in carti. Aceasta va ajunge sa invete la Lowood, o scoala in care se pune accentul pe indepartarea tinerelor fete de la "tentatia" umana, motiv pentru care vor fi fortate sa aiba mese extraordinar de modeste , sa poarte haine sumbre si sa isi prinda permanent parul cat mai simplu cu putinta. Aici o va intalni pe Helen Burns, personaj inspirat de una din surorile Bronte, care a murit de tuberculoza la o varsta frageda. Fiind fiica de preot, Charlottei i-a fost usor sa redea anumite invataturi din Biblie , redand astfel atmosfera scolii Lowood. Aceasta va pleca de la Lowood si se va ajunge sa lucreze ca guvernanta in la Thornfiled Hall, un conac sumbru care ii apartine domnului Rochester. Aici o va intalni pe micuta Adele , un copil vesel a carei mama, o actrita frantuzoaica , l-a lasat in grija lui Edward Fairfax Rochester.
  La inceput Jane se va acomoda cu greu cu atmosfera de la Thornfield Hall sau, mai bine zis, cu stapanul acestui conac impunator, insa dandu-si seama ca domnul Rochester are o gandire interesanta, ii va acorda prietenia sa. Fiind admirata de toti cei din casa pentru desenele sale si intelepciunea de care da dovada, Jane Eyre isi va castiga curand o reputatie buna. Insa ce se intampla atunci cand incep intrebarile? "Ce era rasul straniu de pe hol?" "Cine este acel barbat?" "De ce este Grace Poole cea mai bine platita servitoare din casa daca nu face nimic?" Jane Eyre se va confrunta cu misterul ce a invaluit Thornfield Hall ani de-a randul, fiind nevoita sa aleaga intre ratiune si sentimente , va trebui sa hotareasca daca isi va ignora principiile sau va alege ceea ce este corect, fara sa dea ascultare inimiii.

  Comparativ cu sora  ei, Anne Bronte, Charlotte Bronte este o excelenta intretinoare a suspansului. Fara sa grabeasca actiunea  si fara sa plictiseasca cititorul, aceasta reuseste sa "picteze" viata tinerelor din Epoca Victoriana, continand si elemnte autobiografice [scoala la care a fost trimisa seamana mult cu Lowood, Helen Burns e inspirata din sora ei, postul de guvernanta , etc.] Jane Eyre este exemplul perfect al femeii indepedente, curajoase care nu se da in laturi de la nicio munca cinstita, care tine la principiile ei mai mult decat la orice altceva, fiind o tanara credincioasa si plina de compasiune. Nici celelalte personaje nu sunt lasate mai prejos, unele facand parte din anumite  tipologogii : doamna Reed - tipul femeii prefacute deoarece minte cand vine vorba de Jane, pentru a isi pastra buna reputatie, John Reed - tipul copilului crud ce chinuie din placere, tipul razgaiatului, Helen Burns - tipul constiincioasei, al celei ce isi accepta vina si isi ispaseste pedeapsa, fiind un model pentru Jane , St. John - misionarul, cel care se dedica celorlalti , Blance Ingram - prefacuta, interesata, capabila de a juca orice joc pentru a-si atinge scopurile, iar lista poate continua.
    Avand in vedere faptul ca a fost ecranizat, mentionez si faptul ca e foarte diferita cartea comparativ cu filmul [cel putin cu cel din 2011]. Ecranizarea a fost foarte saraca si a cam lasat actiunea in plop. In carte nu acela este finalul, dar daca vreti sa stiti ce se intampla cu adevarat [ si cu celelalte personaje! ], cititi cartea ;)

No comments:

Post a Comment