Sunday 12 October 2014

De ce il citesc pe Murakami

Cam in toate topurile mele care imi includ cartile favorite apare cel putin o carte de-a lui Murakami. M-am gandit sa scriu aceasta postare pentru a explica de ce imi place atat de mult si pentru a-i promova cartile avand in vedere ca munca lui inseamna mult pentru mine.
De ce imi place Murakami?

1.Imi place pentru ca ma destinde.

Cand citesc o carte de el ma simt de parca as fi intr-o camera luxoasa cu un bar, lumini difuze, muzica jazz si ferestre mari. Pot privi peisajul urban in fata mea: toate luminile orasului se aprind pe rand si incet incet acesta se trezeste la viata. Oamenii dorm in timpul zilei iar cand apune si ultima raza de soare isi amintesc ca trebuie sa traiasca. Se duc la supermarket sa isi faca provizii, se duc la restaurant sa manance cina pe care nu aveau chef sa o pregateasca, se culca cu iubitele/iubitii, sotiile/sotii, amantele/amantii, fumeaza tigari tari si inainte sa adoarma citesc o carte buna. Cel putin asta fac personajele lui Murakami. Cu toate ca traiesc simplu [cu bere de la supermarket, restaurante ieftine si masini inchiriate ] duc o viata complexa, organizata care seamana cu un labirint mitologic din care nu mai stii cum sa iesi.
Un alt lucru care ma destinde la cartile lui este modul de a descrie si cel mai mic detaliu dint-o camera, insa intr-o maniera simplista fara sa incarce prea mult peisajul. Fie ca este vorba de o simpla camera de hotel, de un parc sau de o zona intunecata cu un labirint, stanci si personaje monstruoase, Murakami reuseste sa introduca cititorul in atmosfera fara sa il incarce psihic.

2.Imi place pentru ca personajele lui sunt neobisnuite

Pana si in singurul lui roman realist - "Padurea norvegiana" personajele au o poveste complexa in spate, atent construite din punct de vedere psiholoic cu accentul pe detalii, personajele lui par a veni dintr-o alta lume unde oamenii neobisnuiti sunt la tot pasul iar normalitatea este defapt ceva anormal.
Voi da mai jos cateva exemple in acest sens pentru a intelege mai bine la ce ma refer:

Naoko [Padurea norvegiana] - o fata simpla insa cu un trecut tulburator care in urma mortii iubitului ei a ramas cu probleme psihice. Aceasta a fost neovita sa se retraga undeva in munti pentru a fi departe de societate si pentru a se reface.

Reiko - Prietena buna cu Naoko, fosta profesoara de pian, aceasta a cunoscut-o la sanatoriul la care e si ea internata. Dupa ce eleva ei a incercat sa o seduca, fiind refuzata i-a distrus reputatia, rezultatul fiind un divort, mutarea definitiva din locul in care locuia si tulburari psihice.

Midori - Aparent chic, sociabila, dezinvolta, in realitate aceasta are pe umerii ei o mare responsabilitate: trebuie sa aiba grija de tatal ei foarte bolnav si stie cum sa o faca deoarece a avut grija de mama ei care a murit.

Profesorul [La capatul lumii si in tara aspra a minunilor] - Genial insa ca o orice om de stiinta, putin excentric in cerecetarile lui. A inovat lumea stiintei prin descoperirile sale iar acum este cautat de catre Sistem si de niste creaturi ale intunericului pentru rezultatele sale specatuloase.

Computadorul - Cu toate ca la inceputul cartii credem ca e un barbat normal cu o viata linistita, de rutina as putea spune, aceasta este victima experimentelor Profesorului in urma carora viata lui se intoarce la 180 de grade. Pe parcursul cartii cititorul va afla ce se afla cu adevarat in mintea lui si prin ce trebuie sa treaca pentru a reveni la viata normala. Nu voi scrie aici despre ce este vorba pentru ca a-s dezvalui o parte importanta din carte insa va pot spune ca propria lui constiinta il va face prizonier.

Yuki [Dans, dans, dans] - o fetita de 13 ani cu mama fotograf si tatal autor, de o frumusete desavarsita, antisociala din cauza intuitiei iesite din comun de pe urma careia a avut mult de suferit. Unul din personaje o descrie ca avand "o viata prea complicata chiar si pentru un adult".

Jurnalistul [il numesc astfel pentru ca nu i s-a dat un nume in carte -cel putin pana la capitolul 26 la care am ajuns eu] - Viata lui e cu adevarat suprarealista, intalneste fiinte dintr-un alt plan, oameni care apar si dispar din viata lui cu rapiditate, oameni cu vieti neobisnuite iar lumea din jurul lui pare sa se schimbe constant, lasandu-l confuz precum un calator ratacitor.

3.Pentru atmosfera suprarealista

Daca operele lui Murakami s-ar impleti cu arta vizuala ar iesi cu siguranta un tablou suprarealist. Ceva asemanator cu Persistenta memoriei a lui Dali, insa cu un pahar de whiskey incovoiat in jurul unei fripturi luxuriante, inconjurate de intuneric total, pe fundal s-ar vedea un labirint din care mii de ochi ar straluci amenintator, undeva in coltul din stanga, creat din fumul unei tigari Seven Stars s-ar intinde o mana care ar cauta deznadajduita iesirea.
Cam asa arata cartile lui Murakami. Dispuse pe un alt plan, de multe ori invaluite in universuri paralele sau vise complicate, acestea creeaza o atmosfera neintalnita in mod obisnuit. Impleste detalii din realitatea cotidiana intr-o lume ascunsa in care pot supravietui doar oamenii suficient de complicati pentru a-i face fata. Pictata intr-o cromatica neutra lumea aceasta trece de la un peisaj la altul asemanandu-se cu un muzeu obscur.

4.Pentru ca datorita lui Murakami am aflat de o multime de melodii bune!

Murakami a dezvaluit de multe ori in interviuri ca e un mare fan al jazzului si al rock`n`rollului, probabil pentru ca a lucrat ca vanzator de discuri la un magazin de jazz in tinerete.
Datorita lui am aflat Miles Davis, Curtis Miller, i-am redescoperit pe The Beatles si Bob Dylan. In fiecare carte lasa playlisturi cu melodii jazz, rock`n`roll sau chiar rock clasic. Acesta a spus intr-un interviu ca nu alege melodiile astea pentru a se potrivi cu personajul ci pentru ca asta asculta atunci cand ii vine o idee. Cu toate ca asculta muzica clasica atunci cand scrie, ramane loial acestor genuri.

Acestea fiind spuse, cititi Haruki Murakami! Cititi tot ce a scris el, va asigur ca va va placea si veti ramane incantati de stilul si ideile lui. Este un autor extrem de original care confera o perspectiva noua, complexa pana si celor mai neinsemnate lucruri [hoteluri, umbre, oi, etc]

Multumesc pentru ca ati trecut pe aici, lectura placuta! ^_~

No comments:

Post a Comment