(Sunt trecuti in ordinea preferintei personale, nu in ordinea importantei lor in cinematografie)
1.Thomas Vinterberg
Thomas este un regizor danez care si-a inceput cariera la o varsta frageda si a avut un succes incomensurabil cu filmul "Festen" ("The celebration"). Acesta impreuna cu regizorul Lars von Trier au format miscarea Dogme care a fost creeata ca o forma de revolta fata de modul in care se faceau filmele in acea perioada. Ei sustineau ca un film trebuie sa fie perceput ca ceva real, nu ca o iluzie astfel creeand in set de reguli dupa care sa se formeze. Unele dintre aceste reguli sunt neutilizarea luminilor artificale si a recuzitei, locatiile nu trebuie schimbate, camera trebuie sa fie tinuta in mana, filtrele nu sunt acceptabile, etc. Mai multe despre aceasta miscare puteti citi aici.
Bineinteles, regulile sunt facute pentru a fi incalcate si se pare ca pe aceasta premisa au mers si cei doi regizori in momentul in care au incalcat unele din propriile lor reguli. Totusi, puteti observa multe elemente ale acestei miscari in "Festen", mai ales analizand modul in care sunt filmate cadrele. Regizorul a mentionat ca in momentul filmarilor s-a lucrat cu o camera de calitate joasa, o camera mica pe care cameramanul o tinea intr-o singura mana pentru a fi capabil de a patrunde in lumea personajelor. Fata de alte filme in care actorii sunt inconjurati de o intreaga echipa de filmare si totul se petrece intr-un cadru restrans, de aceasta data echipa era cea inconjurata de personaje, simtindu-se ca niste spectatori.
Temele cele mai abordate de Thomas sunt cele sociale, de la consumul de droguri si abuzul sexual al copiilor pana la tragedii in familie, totul invaluit intr-o latura psihologica, misterioasa si uneori chiar umoristica.
Este imposibil sa scriu o recenzie despre cei mai buni regizori fara a-l mentiona pe Tim Burton, un adevarat artist al goticului. Fie ca vizualizam un film de animatie cu cadre atent desenate si alese de catre artist, fie ca vedem un film cu personaje reale, Tim Burton reuseste sa ne introduca in lumea fanteziei insa intr-o latura intunecata a acesteia. Cu filme precum "Edward Scissorhands", "Alice through the looking glass", "The nightmare before Christmas", "Sweeny Todd", acesta isi alege o gama variata de subiecte pe care le trateaza in tehnici diferite, parand ca de fiecare data incearca sa se depaseasca pe sine insusi.
Colaborarea acestuia cu actorii Johnny Depp si Helena Boham Carter asigura ca orice film al acestui fantastic regizor va fi o capodopera.
scena din "Big eyes"
Cu totii suntem familiarizati cu filmele lui Quentin Tarantino, fie ca le-am descoperit cand eram mici si inca se dadeau filme bune la televizor, prin productii cum ar fi "Kill Bill", fie ca le-am descoperit mai tarziu cand ne-am maturizat si am inceput sa intelegem substraturile filmelor sale.
E limpede de inteles ca acest talentat regizor are o pasiune pentru filmele dinamice pline de actiune insa totodata avand o insemnatate mai profunda decat par a avea la prima vedere. Interesant de urmarit in filmele acestuia e modul in care abordeaza diferite teme care aparent nu au niciun numitor comun, reusind insa sa "isi puna amprenta" pe fiecare din ele, fie prin soundtrack-ul atent selectionat, fie prin alegerea personajelor sau finalurile neasteptate.
Quentin Tarantino este cu siguranta unul dintre cei mai mari regizori ai epocii moderne, acest lucru fiind sustinut si de premiile "Best original screenplay" si "Best director" castigat in cadrul a numeroase festivaluri.
No comments:
Post a Comment