Wednesday, 31 July 2013
"Jane Eyre" - Charlotte Bronte
"Jane Eyre" scrisa de una dintre surorile Bronte este povestea unei fete din Anglia care inca de mica realizeaza ca viata nu este presarata cu petale de trandafir. Fiind orfana inca din copilarile, Jane Eyre este crescuta de matusa ei, doamna Reed , insa nu are o relatie prea buna cu verisorii ei, gasindu-si deseori fericirea in carti. Aceasta va ajunge sa invete la Lowood, o scoala in care se pune accentul pe indepartarea tinerelor fete de la "tentatia" umana, motiv pentru care vor fi fortate sa aiba mese extraordinar de modeste , sa poarte haine sumbre si sa isi prinda permanent parul cat mai simplu cu putinta. Aici o va intalni pe Helen Burns, personaj inspirat de una din surorile Bronte, care a murit de tuberculoza la o varsta frageda. Fiind fiica de preot, Charlottei i-a fost usor sa redea anumite invataturi din Biblie , redand astfel atmosfera scolii Lowood. Aceasta va pleca de la Lowood si se va ajunge sa lucreze ca guvernanta in la Thornfiled Hall, un conac sumbru care ii apartine domnului Rochester. Aici o va intalni pe micuta Adele , un copil vesel a carei mama, o actrita frantuzoaica , l-a lasat in grija lui Edward Fairfax Rochester.
La inceput Jane se va acomoda cu greu cu atmosfera de la Thornfield Hall sau, mai bine zis, cu stapanul acestui conac impunator, insa dandu-si seama ca domnul Rochester are o gandire interesanta, ii va acorda prietenia sa. Fiind admirata de toti cei din casa pentru desenele sale si intelepciunea de care da dovada, Jane Eyre isi va castiga curand o reputatie buna. Insa ce se intampla atunci cand incep intrebarile? "Ce era rasul straniu de pe hol?" "Cine este acel barbat?" "De ce este Grace Poole cea mai bine platita servitoare din casa daca nu face nimic?" Jane Eyre se va confrunta cu misterul ce a invaluit Thornfield Hall ani de-a randul, fiind nevoita sa aleaga intre ratiune si sentimente , va trebui sa hotareasca daca isi va ignora principiile sau va alege ceea ce este corect, fara sa dea ascultare inimiii.
Comparativ cu sora ei, Anne Bronte, Charlotte Bronte este o excelenta intretinoare a suspansului. Fara sa grabeasca actiunea si fara sa plictiseasca cititorul, aceasta reuseste sa "picteze" viata tinerelor din Epoca Victoriana, continand si elemnte autobiografice [scoala la care a fost trimisa seamana mult cu Lowood, Helen Burns e inspirata din sora ei, postul de guvernanta , etc.] Jane Eyre este exemplul perfect al femeii indepedente, curajoase care nu se da in laturi de la nicio munca cinstita, care tine la principiile ei mai mult decat la orice altceva, fiind o tanara credincioasa si plina de compasiune. Nici celelalte personaje nu sunt lasate mai prejos, unele facand parte din anumite tipologogii : doamna Reed - tipul femeii prefacute deoarece minte cand vine vorba de Jane, pentru a isi pastra buna reputatie, John Reed - tipul copilului crud ce chinuie din placere, tipul razgaiatului, Helen Burns - tipul constiincioasei, al celei ce isi accepta vina si isi ispaseste pedeapsa, fiind un model pentru Jane , St. John - misionarul, cel care se dedica celorlalti , Blance Ingram - prefacuta, interesata, capabila de a juca orice joc pentru a-si atinge scopurile, iar lista poate continua.
Avand in vedere faptul ca a fost ecranizat, mentionez si faptul ca e foarte diferita cartea comparativ cu filmul [cel putin cu cel din 2011]. Ecranizarea a fost foarte saraca si a cam lasat actiunea in plop. In carte nu acela este finalul, dar daca vreti sa stiti ce se intampla cu adevarat [ si cu celelalte personaje! ], cititi cartea ;)
Tuesday, 30 July 2013
Paulo Coelho - "Brida"
Am auzit de cateva persoane care mi-au spus ca au "probleme" cu autorul asta, insa nu inteleg de ce. Dupa ce am citit "Brida" , parerea mea este ca Paulo Coelho e o persoana foarte spirituala care stie sa imbine spiritualitatea cu lumea materiala, atragand astfel ctitorul intr-un joc intre fantezie si realitate, o "punte dintre vizibil si invizibil", cum numeste el magia.
Paulo Coelho este un autor brazilan ale carui carti s-au vandut in milioane de exemplare si au fost traduse in 40 de limbi , acesta fiind in special cunoscut pentru "Alchimistul". Pe parcursul carierei lui muzicale a ajuns sa fie implicat in lucruri ce tineau de magie si ocultism datorita semnificatiei versurilor iar mai tarziu a avut o trezire spirituala. "Brida" a fost scrisa in 1990.
Fiind o carte usoara, "Brida" nu atrage prin limbajul metaforic si figurile de stil , ci prin actiune. Sa nu va imaginati insa ca actiunea este grea si abordeaza subiecte sociale, dinpotriva, pentru cei care inca nu au acceptat ca e ceva mai mult decat aceasta lume, "Brida" poate fi considerata pur si simplu...un basm.
Protagonista cu acelasi nume este o fata irlandeza care doreste sa invete magie. Astfel un Mag ce urmeaza Traditia Soarelui o va invata sa intre in Noaptea Intunecata pe care aceasta o asociaza cu credinta si sa realizeze ca-si poate imagina cobre si scorpioni in acea padure saua o prezenta care o poate proteja, iar Wicca, o vrajitoare care urmeaza Traditia Lunii o va invata sa danseze pe muzica lumii , sa simta energiile din jurul ei, sa accepte ca exista ceva dincolo de lumea materiala si sa invete despre sine si Traditie prin trecut. Brida va trebui sa se decida ce cauta ea cu adevarat : sa afle despre sine, sau sa isi gaseasca Cealalta Parte? Ambele misiuni sunt la fel de importante pentru ea caci realizeaza ca fara Cealalta Parte cunoasterea ei nu se poate transforma in intelepciune , fiind astfel incompleta.
"Brida" este o calatore initiatica atat pentru ea, cat si pentru cititor deoarece te face sa te intrebi daca ceea ce vedem noi cu ochii fizici este intr-adevar real si inconstient, sa alegi daca vrei sa continui sa traiesti in dulcea ignoranta sau sa iti deschizi ochii mintii si ai spiritului.
Sunday, 21 July 2013
Suad - "Arsa de vie"
Inainte sa incep sa scriu despre actiunea cartii , este foarte important sa aflati ca este o poveste adevarata iar cea care relateaza intamplarile este o fiinta reala, supravietutitoare a unei "crime de onoare" care a decis sa imparatseasca lumii adevarul despre viata ei de calvar in scopul ajutorarii celorlalte femei ce sunt tratate ca niste sclave in tari precum Cisiordania, Iordania, Pakistan, India, Iran, Irak si lista poate probabil continua,
"Arsa de vie" este povestea unei fete din Cisiordania care era obligata sa mearga cu capul in pamant, repede pentru ca daca se uita la un barbat pentru macar o secunda, era considerata o sharmuta, o tarfa si ucisa. Femeile erau sclave, erau tratate mai rau decat vitele. Cu toate ca ele se ocupau de cresterea copiilor si de gospodarie, de pregatirea mancarii si de sot [in totalitate!] , barbatii considerauc a femeile nu le aduc niciun avantaj. Cu toate ca in momentul nuntii femeilor li se oferau cantitati imense de aur, barbatii considerau ca nu au nimic de castigat de pe urma lor. Daca o femeie nu era casatorita pana la varsta de 17 ani cel mult, era considerata o sharmuta si tot satul radea de ea. Daca o femeie nastea mai mult de 4 fete, trebuia sa le ucida imediat dupa nastere pentru ca era considerat acest lucru o dezonoare adusa familiei, in timp ce un baiat era un motiv de sarbatoare. Fetele nu aveau voie sa mearga la scoala, acest lucru fiind considerat prea inteligent pentru o fata , doar baietii aveau libertate deplina [puteau sa mearga la scoala, la cinema, sa se comporte cum vor, sa poarte ce vor]. Femeile erau batute la ordinea zilei - era considerat normal. Fetele erau ucise permanent - era considerat normal. Era considerat normal ca fetele sa poarte haine lungi si cenusii, sa urasca evreii si sa le urasca pe fetele care purtau fuste scurte pana la genunchi si se rujau. In mintile lor indoctrinate, acele fete erau sharmuta, fete usoare, tarfe.
Suad este protagonista cartii, o fata careia soarta nu i-a suras pe toata perioada copilariei si nici in a adolescentei, o fata care a avut de suferit enorm pentru simplul fapt ca a indraznit sa iubeasca si sa viseze la o casnicie. In satul ei, sa fi casatorita era idealul suprem. Fetele insa trebuiau sa isi astepte randul astfel ca , cu toate ca fusese ceruta in casatorie la varsta de 13 ani, sora ei Kainat in varsta de aproape 20 era inca "fata batrana" astfel acest ideal i-a fost refuzat. Insa ea se indragostete de un vecin cu masina si costum, cu incaltaminte [femeiele erau permanent desculte], un barbat cu care va ajunge sa se intalneasca pe ascuns si sa intretine relatii sexuale cu acesta pentru a nu-l pierde. El stie ca daca se va afla, ambii vor fi ucisi insa nu are curajul de a o cere in casatorie in fata tatalui ei impunator. Astfel, cand acesta afla ca Suad este insarcinata alege calea lasului si fuge. Familia afla mai tarziu si ia hotararea de a o ucide pe Suad. Aceste crime se numesc "crime de onoare" si se mai practica inca . Familia decide ca o fata care si-a "dezonorat" familia trebuie sa moara, aceasta ramane singura in casa impreuna cu cel ce o va ucide, el este considerat un erou si toata familia se bucura dupa ce cea ce i-a "dezonorat" dispare. Daca aceasta ramane in viata, familia este alungata din sat fiind astfel dezonorati pe viata. Suad ramane astfel singura in casa cu cumnatul ei Husein [parca] iar atunci cand se duce sa fiarba apa pentru a spala rufele el vine din spate si dupa ce ii spune ca se va ocupa de ea ii toarna benzina pe cap si ii da foc cu niste chibrituri. Suad alearga in camp pana se opreste undeva si niste femei o salveaza. De aici pana la ambulanta, Suad nu isi amineste nimic, doar simte ca alearga in continuare cu focul in spinare si dupa ce aceasta a fost oprit. Ajunge intr-un spital in care dupa mult chin va fi salvata de Jaqueline, o umanitara ce face parte din organziatia "Terre des hommes" fondata de Edmon Kaiser , asociatie ce se ocupa doar de copii. Va reusi sa o scoata din tara si sa ii redea o noua viata in Elvetia , insa Suad traieste tot timpul cu stigmatul trecutului si cu un secret ce o va bantui o mare pare din viata. In timp ce povesteste, Suad marturiseste teama ei pentru orice e fierbinte, plite electrice, prize ce nu sunt instalate bine, aspiratoare, chibrite, brichete, focul din semineu, teama ca o va urmari toata viata. Nu va putea niciodata sa se imbrace ca o femeie occidentala, sa mearga la plaja, sa se bucure din nou de soare si sa fi permanent urmarita de cosmaruri.
"Arsa de vie" este o carte devastatoare ce trezeste din ignoranta pe cel ce o va citi. Am povestit putin mai mult actiunea pentru a va face sa intelegeti ce se intampla cu adevarat in aceste tari in care femeile sunt tratate ca niste simple obiecte , pentru a face o diferenta! Indiferent daca este vorba de semnarea unor simple petitii, de donarea unor bani, de voluntariat sau de a spune mai departe aceste lucruri, lumea trebuie sa stie ce se intampla si trebuie sa incercam sa ii oprim chiar si prin cea mai mica actiune. Nu ramaneti indiferenti, nu treceti cu privirea, lucrurile acestea sunt acolo, chiar daca la departare , se intampla pe acelasi pamant si sub acelasi cer ca al nostru si trebuie sa dam dovata de UMANITATE. Astfel, pe langa citirea cartii , va rog nu fiti indiferenti! Nu spuneti "nu pot face nimic". Solutii exista intotdeauna, chiar daca in masura mica.
Subscribe to:
Posts (Atom)