Saturday, 6 February 2016

De ce ar trebui sa va uitati la filmele lui Hayao Miyazaki


Hayao Miyazaki este un producator, regizor, scenarist, animator si artist manga din Japonia, cunoscut in intreaga lume pentru filmele de animatie pe care le-a produs in cadrul Studio Ghibli. Acesta a castigat nenumarate premii prestigioase, fiind primul realizator de filme animate din Japonia care a primit premiul Person of Cultural Merit, impreuna cu Academy Honorary Award ( este de asemenea al IV-lea creator de animatie din lume care a primit aceasta onoare). In anul 2014 a intrat in Science Fiction and Fantasy Hall of Fame, iar in 2004 a primit the Golden Lion in cadrul unui festival din Venetia, pentru contributia extraordinara adusa filmului, pe perioada carierei sale.

Poate ca v-am starnit putin interesul acum, insa nu acestea sunt motivele pentru care ar trebui sa va uitati la filele lui Miyazaki. In primul rand, trebuie sa mentionez ca orice artist vizual, orice persoana pasionata de film (mai ales cei care se ocupa de asta!), orice om pasionat de filmele de fantezie si sci-fi, sau care pur si simplu vrea sa se uite la ceva extraordinar intr-o sambata seara, ar trebui sa vada macar un film de-a lui Miyazaki o data in viata.
 Abordand teme precum visele eroilor sai, gandurile lor cele mai intime, temerile cele mai profunde si dorintele cele mai aprige, animatiile acestuia sunt un rollercoster de emotii, de la extaz, la teama, de la veselie, la tristete si surpriza.
Hayao Miyazaki nu face filme doar pentru o anumite categorie de varsta, cu toate ca se inspira mult din caracterele copiilor pe care ii crede mult mai inteligenti decat par. In timp ce a lucrat la Spirited Away, acesta a declarat ca a urmarit personalitatea fetitei de 10 ani a prietenului sau iar de fiecare data cand creaza un nou personaj, se asigura ca lucrurile pe care acesta le realizeaza le-ar putea realiza un copil in viata reala. Zborul pare a fi un laitmotiv in creatia acestui talentat artist, intrucat in aproape toate filmele create de el exista personaje care isi iau zborul sau care sunt foarte preocupate de zbor. Din punct de vedere al stilului abordat, filmele lui sunt majoritar fanteziste, uneori chiar suprarealiste. Cu personaje care se transforma in creaturi inexistente, lumi supranaturale in care predomina magia si legatura puternica dintre om si natura, teme istorice, sociale, politice, Miyazaki creaza o gama vasta filme in care oricine se poate regasi.
Motivul pentru care ma atrage atat de mult opera acestuia este importanta pe care o da detaliilor. El nu considera ca dinamismul este cheia pentru a face o animatie reusita, ci momentele de liniste si de relaxare. In Spirited Away, observam momentul in care Chihiro, personajul principal, isi ia in picioare incaltarile dar trebuie sa bata cu piciorul de podea ca sa ii incapa bine. Un alt moment este acela in care trebuie sa coboare niste scari periculoase si de teama, se aseaza pe fiecare treapta in parte pana cand acestea se rup si ea aproape se prabuseste. In The wind rises, chiar la inceputul filmului Jiro deschide ochii si priveste catre plasa de care era inconjurat. In mod normal, ne asteptam ca imaginea sa se clarifice dupa ce acesta deschide ochii in totalitate, dar nu se intampla niciodata asta deoarece Jiro are o problema de vedere. Exemplele sunt foarte mult, Hayao Miyazaki fiind mereu extrem de atent la detalii, la modul in care cade fiecare umbra, la expresiile personajelor lui in functie de situatie, la fiecare reflexie din cadrul pe care il deseneaza. Mai jos o sa prezint cele trei filme pe care le-am vazut pana acum si care mie personal mi s-au parut foarte diferite unul fata de altul.


1. Spirited Away
    
Chihiro si No face in drum spre a 6-a statie

 Spirited Away este dupa parerea multora, cel ma bun film de animatie facut vreodata de Miyazaki. L-am listat primul nu din acest motiv, ci pentru ca pe acesta l-am vazut prima data. 
Eroina principala este Chihiro, o fetita de 10 ani ai carei parinti se muta intr-un alt oras, insa ajung sa se piarda intr-o padure in care gasesc un tunel. Manati de curiozitate, acestia decid sa exploreze tunelul si se trezesc "de partea cealalta", intr-o lume a spiritelor in care toate creaturile sunt foarte ocupate, care si-au creat propria societate si propriul sistem de valori. Aici rolurile sunt foarte bine stabilite, iar singura speranta a lui Chirio de a nu fi ucisa sau transformata intr-un porc, este de a-si gasi o slujba, Spun transformata in porc deoarece asta au patit parintii ei cand au mancat cu lacomie mancarea pe care au gasit-o in lumea supranaturala. 
Deoarece doreste sa isi salveze parintii si sa isi recapete viata, micuta fata, ajutata de Haku, un zeul al raului, Kamaji, si Lin, trebuie sa se adapteze la viata stranie din care face parte fara sa vrea si isi gaseste de lucru la o baie comuna. Bineinteles, nu totul este atat de simplu. Yabata, cea mai importanta fiinta din tot taramul, fura nunele celor cu care face contracte iar acestia ajung sa isi uite viata si cine sunt cu adevarat. Totusi, in afara de a-si salva parintii si pe sine,ajunge in final sa se implice si in soarta prietenului ei, Haku, si a lui No Face, un spirit cu un apetit inspaimantator. 

interiorul camerelor lui Yabba

Chihiro si No Face iau china alaturi de sora geamana a lui Yabba

Chihiro si Haku 

2. Howl's moving castle
Castelul lui Howl

Al doilea film pe care l-am vazut, Howl's moving castle cred sincer ca este unul din cele mai creative, cele mai frumoase si cele mai interesante filme vazute vreodata. 
Eroina principala, Sophie, este transformata de Witch of the Wastes intr-o femeie batrana, dupa ce aceasta a vazut-o in preajma lui Howl, un vrajitor foarte puternic care este in slujba regelui, dar nu poate spune nimanui despre vraja. Ajutata de o sperietoare de ciori sub o vraja puternica, aceasta ajunge in castelul umblator a lui Howl unde ii intalneste pe demonul focului, Calcifer (care e foarte dragalas, contrar numelui ^^) si pe Markl, un copil care se ocupa de corespondenta si clientii vrajitorului. Sophie se adapteaza repede si sub pretexetul ca e noua menajera a castelului, ajunge sa se apropie foarte mult de cei doi si de Howl. Actiunea se petrece in timpul razboilului, Howl fiind mai mereu plecat pentru a se lupta cu inimacii, trebuie sa se transforme in pasare, un "dar" pe care l-a primit cand a facut un contract cu Calcifer, in schimbul inimii lui. Cei patru trec prin experiente fenomenale pe tot parcursul filmului, fiecare dintre ei dorindu-si cate ceva: Sophie doreste sa isi recapete forma, Howl doreste ca razboiul sa se opreasca, Calcifer doreste sa se elibereze de contract iar Vrajitoarea (care va aparea mai tarziu) doreste inima lui Howl. Un alt lucru demn de mentionat este ca cei patru se misca intr-un castel animat de puterea magica a lui Calcifer. Acesta are abilitatea de teleportare si de camuflare, adaugand un plus de mister infatisarii lui deja curioasa. 
Filmul este realizat dupa cartea lui Diana Wynne Jones.

Sophie stand langa patul lui Howl

Visul lui Sophie

Sophie si Howl sub atac 
Howl transformat in pasare, o protejeaza pe Sophie

3. The wind rises

The wind rises este un film biografic si istoric facut de Miyazaki, si ultimul pe care l-a realizat. Acesta este despre viata si viziunea lui Jiro Horikoshi care a realizat modelul avionului de lupta "Zero" in timpul Al Doilea Razboi Mondial. 
Tanarul Jiro viseaza permanent ca va ajunge sa creeze cel mai frumos avion, inspirat de Battista Caproni, un inginer aeronautic italian. Acesta studiaza zborul si munceste atat de mult incat este remarcat de superiorii lui si trimis in Germania, sa studieze tehnologia acestora, pentru a ajuta compania sa progreseze. Inainte cu cinci ani ca Jiro sa lucreze ca inginer de zbor, in timpul unui cutremur, o ajuta pe o femeie care si-a rupt piciorul in tren, slujitoare a femeii care ii prinsese palaria in timpul calatoriei. Ca o coincidenta, acestia ajung sa se intalneasca mai tarziu, cand Jiro ii prinde umbrela femeii, in timp ce aceasta picta pe un deal. Recunoscandu-se, acestia ajung sa isi marturiseasca dragostea unul pentru altul, in timp, si ajung sa se casatoreasca. Jiro insa trebuie sa isi indeplineasca visul si sa aduca un design inovator, si nu reuseste sa ramana in preajma sotiei sale atat cat ar trebui, nereusind sa prinda cele mai importante momente din viata lor. 
 The wind rises a fost foarte controversat deaorece Jiro Horikoshi a creat nave de razboi, iar multe persoane considera ca nu merita un astfel de film. Intrebat de ce l-a creat, Miyazaki a raspuns deoarece considera ca Zero este un lucru cu care Japonia se poate intr-adevar mandri. Oricum, fiind un pacifist, acesta se axeaza pe minunatul proces al creatiei si al ideilor, nu pe cel al luptei.

*Rezumatul e in linii foarte mari, sunt foarte multe lucruri interesante pe care le omit acum din cauza ca mi-e teama sa nu dau spoil fara sa vreau, 
Un baiat german este fugarit de multi barbati (Un alt exemplu de detaliu bine gandit!)

Jiro si mentorul sau, in visele sale. 

Jiro si prietenul sau studiind un nou design

Casatoria cu Nahoko

Nahoko si Jiro se recunosc


In toate cele trei filme am observat un element comun foarte importat: spiritul de sacrificiu, in special din partea personajului feminin. Personajul masculin este cel care merge "cu capul inainte" si face greseli sau are cumva de suferit, iar personajul feminin se imbarbateaza si il ajuta, sacrificand ceva. Uneori risca isi schimba prioritatile, ca in Spirited Away, alteori risca sa nu isi mai indeplineasca niciodata dorinta, precum in Howl's moving castle, alteori isi pune in pericol chiar sanatatea si viata. Din punct de vedere personal, consider ca e minunat modul in care Miyazaki isi construieste caracterele, modul in care le da viata si in care le aduce cat mai aproape de realitate, cu toate ca ele traiesc intr-o lume fantezista.

In concluzie, uitati-va la filmele lui Miyazaki. Fie pentru dragostea pentru detalii, fie pentru povestea foarte complexa sau personajele interesante. Daca ati reusit sa vedeti macar unul, lasati-mi o parere.
Vizionare placuta!


P,S.: Am realizat ca am vazut si My neighbour Totoro, dar e deja dimineata si prea tarziu sa mai completez. In linii mari, e cel mai indragit film pentru copii creat de Miyazaki, Totoro fiind personajul favorit al multora. Poate ca intr-o zi o sa scriu o recenzie separat numai despre Totoro ^^